K Türü Yetki Belgesi Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

"K" Türü Yetki Belgeleri Tescil Birimi

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

• K belgesi kimler için zorunludur?

• Ticaret odaları, Sanayi odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ziraat Odalarına kayıtlı olup, ruhsatlarında araç cinsi; kamyonet, kamyon, çekici, römork, yarı römork olan araç sahipleri almak zorundadır.
    • K belgesi nereden alınır?

•  Bağlı bulunulan Ticaret Odası, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinden alınabilir.

• K belgesi hangi araçlara alınır?

•  Kamyonet, kamyon, çekici, römork, yarı römork, tanker ve yük taşıyan benzeri araçlara alınır.

• Hangi K belgesini almalıyım?

• Yurt içi Nakliyecilik faaliyetinde bulunanlar K1 türü yetki belgesi.
      • Kamyoneti ile il sınırları içinde faaliyette bulunanlar K1* türü yetki belgesi.
      • Yurt içi Oto kurtarıcı faaliyetinde bulunanlar K1(Ö) türü yetki belgesi.
      • Yurt içi Kendi faaliyet konusu ile ilgili kamyon ile taşımacılık yapanlar K2 türü yetki belgesi.
      • Yurt içi Kendi faaliyet konusu ile ilgili kamyonet ile taşımacılık yapanlar K2* türü yetki belgesi.
      • Yurt içi ev ve büro eşyası nakliyecilik faaliyetinde bulunanlar için K3 türü yetki belgesi.

• Araçlarda hangi belge bulunmalıdır?

•  Araçlarda sadece taşıt kartları bulundurulmalıdır. Diğer renkli olan yetki belgesi ve taşıt belgesinin araçta bulundurma zorunluluğu yoktur. Bu belgeleri işyerinizde veya evinizde bulundurmanız gerekmektedir.

• K belgesi başvuru formunu nasıl temin ederim?

•  Odamızdan veya web sitemizden temin edebilirsiniz.

• K türü yetki belgeleri için gerekli evrakları nasıl temin edebilirim?

•  Odamızdan veya web sitemizden temin edebilirsiniz.

• K belgesinde ceza hangi durumlarda kesilir?

•  K belgesi alma zorunluluğu olup, belgeyi hiç almamış şahıs ve şirketlere,
        K belgesi mevcut olup her bir araçta taşınması gereken, Taşıt kartını araçta bulundurulmayanlara,
        K belgesi mevcut olup, araçlarını K belgesine ekletmeyenlere,
        cezai işlem uygulanır.

• K belgesi geçerlilik süresi nedir?

•  Belgenin üzerinde yazan geçerlilik süresidir.
        Yeni alınan belgelerde geçerlilik süresi 5 yıldır.

• K belgesinin son günü var mıdır?

•  Son gün yoktur, bahsi geçen araçlar için hemen alınmalıdır.

• K Belgelerinde kiralama var mıdır?

•  K belgeleri kiralanamaz
      •  Kiralık araç için K belgesi alınamaz

• K belgem var yeni araç aldım ne yapmalıyım?

•  Alınan aracın ruhsat fotokopisi ile odamıza müracaat edilmelidir.

• K belgemi devir yapabilir miyim?

•  1. Derece yakınlara (Anne, baba, kardeş, eş ve çocuklara)
      •  En az % 25 hisse ile ortak olduğunuz şirkete devir yapılabilir.

• K belgesi devir işlemi nasıl yapılır?

•  K belgesini devir alacak kişi veya şirket, K belgesi müracaatında istenilen tüm belgeleri temin eder,
      •  Belge sahibi şahıs, kendisine ait K belgelerinin tüm evrak asıllarını (renkli olan yetki belgesi, taşıt belgesi ve taşıt kartı) teslim eder
      •  Her iki taraf devir işlemi için odamıza gelerek hazırlanan dosyanın Sivas Ulaştırma bölge Müdürlüğü tarafından onaylanması ve dosyanın tekrar odamıza gelmesi ile devir işlemi gerçekleşir.

• K belgesinde kayıtlı olan aracımı sattım ne yapmalıyım?

•  Satılan araca ait noter satışının fotokopisi ile araç düşümü en geç 60 gün içerisinde yapılmalıdır. (K belgesinde araç kalmaması durumunda son satılan aracın satışından itibaren 630 gün içerisinde belgeye mutlaka araç ilave edilmelidir. )

• K belgesinin iptali için ne yapmalıyım?

•  Odamıza müracaat edilmelidir, iptal işlemi dahilinde herhangi bir ücret iadesi yoktur.

• K belgem kayboldu ne yapmalıyım?

• Belgenize kayıtlı araçlarınızın ruhsat fotokopileri ile odamıza müracaat etmeniz gerekmektedir.

• K belgemin yenileme süresi geldi, ne kadar ücret öderim?

•  Belge yenileme süresi bitim tarihinden 60 gün öncesi belge değerinin %5 ini ödeyerek yenileme yaptırabilirsiniz.
      •  Belge bitiş tarihinden itibaren 270 gün içinde belge değerinin %5 ini ödeyerek yenileme yaptırabilirsiniz.
      •  Belge bitiş tarihi 270 günü geçmiş , 271 gün ve 540 gün arasında ise belge değerinin %25 ini ödeyerek yenileme yaptırabilirsiniz.
      •  Belge bitiş tarihi 540 günü geçmiş ise yetki belgesi iptal edilir.

• K belgeme kayıtlı aracımın sigortası ve fenni muayenesi bitti, ne yapmalıyım?

• Belgenize kayıtlı aracınızın fenni muayenesi ve trafik sigortasını 30 gün geçirmeniz halinde, yetki belgenizden aracınız resen düşülür. Tekrar fenni muayenesini veya trafik sigortasını yaptırmanız halinde, araç ruhsat fotokopisi ile odamıza müracaat ederek yetki belgenize aracınızı kaydettirmeniz gerekmektedir. Kaydettirmediğiniz takdirde yol kontrollerinde cezai işleme mağruz kalınacaktır.

• K belgeme E-DEVLET KAPISINDAN ARAÇ İLAVE VE DÜŞÜM İŞLEMİ YAPABİLİR MİYİM?

• Odamızca k türü yetki belgeleri servisinden belgenize yetki tanımlaması yaptırdıktan sonra e-devlet kapısı üzerinden kurumlar kısmından ulaştırma bakanlığını seçip, yetki belgesi işlemleri menüsünden belgenize araç ilavesi yaptıracaksanız eğer özmal taşıt ekleme bölümüne girerek yetki belgenize araç ilavesi ettirebilirsiniz. eğer yetki belgenizden araç düşümü yaptırmak isterseniz, aracın noter satışını vermeden önce tekrar yetki belgesi işlemleri menüsünden özmal taşıt düşme bölümünden taşıt düşümü yaptırabilirsiniz. Aracınızın noter satışını vermiş iseniz noter satış sözleşmesi fotokopisi ile odamıza müracaat ederek aracınızın yetki belgenizden düşümünü yaptırabilirsiniz.

• Vergi Dairesi, Adres, Telefon Numarası değişikliği yaptığımda bildirmem gerekir mi?

• Odamızca k türü yetki belgeleri servisinden yapılan değişikliği bildirmeniz gerekir.