Mesleki eğitimdeki yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının 81 il Oda ve Birlik temsilcilerine yüz yüze aktarılmasına yönelik “Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP)” Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak uygulamaya konulmuştur.
Sektör ile eğitim camiası arasındaki işbirliğini güçlendirecek olan Projenin Yaygınlaştırma seminerleri kapsamında; ilimizde 08/03/2021 pazartesi günü saat 14.00’da Neşet Ertaş Kültür Merkezi Gönül Dağı toplantı salonunda yapıldı.
Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İş Yeri Tabanlı Mesleki Teknik Eğitim Daire Başkanı Süleyman AKGÜL başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Yönetim Kurulu Üyemiz Kenan Yanık ve Genel Sekreterimiz Pınar Demir katıldı.
Toplantıda;
Dünyada hızla gelişen teknoloji ve artan rekabet ortamına ülkemizin adapte olması, sanayide 4.0 devriminin içinde olması, gelişmiş ülkeler kategorisine yükselmesi, daha müreffeh bir ülke olması için temel şartlardan birinin “Nitelikli Mesleki ve Teknik Eğitim” olduğu belirtilerek, Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumu olan Mesleki Eğitim Merkezlerimizin sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman temininde çok önemli bir rolü olduğu vurgulandı.
Toplantıda Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi hedefleri doğrultusunda, mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin özlük haklarındaki gelişmeler ve bu öğrencilerin mesleki eğitim aldığı işletmelere yönelik devlet desteği ve teşvikler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Mesleki eğitim merkezleri ile işletmeler arasında var olan güçlü bağın daha da geliştirilmesi, işletmelerin gün geçtikçe artan kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması, işletmelerin mesleki eğitimle ilgili devlet teşviklerinden daha fazla yararlanmaları için yapılan yenilikler paylaşıldı.
Mesleki Eğitim Merkezinde okuyan öğrencilerin haftanın 5 gün işletmelerde, 1 gün okulda eğitim aldığı, Meslek Lisesi mezunu olmak isteyenlerin fark derslerini alarak Meslek Lisesi Diploması alabildiği, öğrenciye asgari ücretin net tutarının % 30 undan az olmayacak şekilde ücret ödendiği (2021 yılı için 767,28 TL) bu ücretin 2/3’ünün işletmelere devlet katkısı olarak geri ödendiği ifade edildi. Sektör temsilcilerinin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanması, mesleki teknik eğitimin geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması konusunda görüş ve önerileri alındı.