Kırşehir Şeker Fabrikası ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla Odamız Konferans Salonu’nda ortak basın açıklaması düzenlendi.
Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası , Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kırşehir Ziraat Odası,Kırşehir Pancar Ekicileri Kooperatifi, Şeker-İş Sendikası ve Müsiad tarafından ortak olarak hazırlanan ve aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi , Milliyetçi Hareket Partisi ve İyi Parti’nin destek verdiği ve kurumlar adına Yönetim Kurulu Başkanımız Selahattin Ekicioğlu tarafından yapılan basın açıklamasında:
‘’Gelişmiş bir ülke olmamız yolunda, ekonomi programımızın yerli ve ulusal hassasiyetlerle kurulmasının önemli olduğunu düşünüyor; özellikle tarım politikamızda üretime öncelik veren, iklimsel ve toprak verimliliğimiz dikkate alınarak, alın terini bu topraklara döken üreticilerimizin çıkarları göz önünde bulundurularak, üretime öncelik verilmesinden geçtiğine inanıyoruz.
Bu bağlamda; Türkiye, Şeker Fabrikalarını satmaya hazırlanırken Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri Şeker Fabrikalarını gözü gibi korumaktadır. Almanya, Fransa, Hollanda ve Polonya gibi ülkeler için Şeker Fabrikaları çok önemlidir ve kesinlikle devletin bünyesinde tutulmaktadır.
Kırşehir Şeker Fabrikası’nın ilimiz için önemini hepiniz biliyorsunuz. Şeker Fabrikası kadar şehrimizin ekonomik ve sosyal yaşamına katkı sağlayan başka bir kuruluş yok, şeker pancarı üretmek ve bu Fabrikayı yaşatmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız.
Özelleştirme, stratejik bir ürün olan pancar ve şeker üretiminin geleceğini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle Fabrikanın özelleştirme sonrası kapanması durumunda Fabrika, fiilen çalışanlarının yanı sıra on binlerce çiftçi ailesi ile bölge hayvancılığı, nakliyeciler ve esnafımızı olumsuz olarak etkileyecektir.
Şeker pancarı; üreticilerinin tarımsal bilgi ve kültür düzeyini yükselten, ailenin tüm fertlerine çalışma imkanı sağlayan, nüfusun kırsal kesimde tutulmasına, köyden şehre göçü yavaşlatan ve köyünde üretim yapılmasını sağlayan ürünlerin başında gelmektedir.
Emeğin en yüce değer olduğuna olan inancımızla, ülkemizde şeker pancarı üretiminin arttırılmasının hem toplumsal sağlığımız açısından hem de üreten toplum olmanın onurunu yaşamak adına çok önemli bir işlevi olacağını düşünüyoruz.
Et Balık Kurumu, Süt Kurumu ve SEKA gibi örnekleri göz önüne aldığımızda; Et Balık Kurumu’nun kapatılmasıyla et ihtiyacımızı karşılayamadığımızı, yurtdışından et ithal eder olduğumuzu ve yine Süt Kurumu’nun kapatılmasıyla da ne yazık ki yurtdışından yılda 270 bin ton süt tozu getirir durumda olduğumuzu görüyoruz.
Biz de diyoruz ki; çiftçilerimizi küstürmeyelim ve 4 TL olan şekeri 15 TL’ye yemek zorunda kalmayalım! Ülkemiz, şeker ithal eder duruma gelirse ya da bazı baronların istediği gibi Nişasta Bazlı Şeker kullanımına yönlendirilirse, bu konuda bilimsel çalışma yapan insanların da belirttiği üzere sağlığımız çok büyük bir tehdit altına girecek ve ne yazık ki sağlıksız, obez ve hasta bir millet olacağız!
Şeker Fabrikaları’nın geleceği konusunda Karabük Demir-Çelik Fabrikası’ndaki örneği göz önünde bulundurmalıyız diye düşünüyoruz. Kırşehir Şeker Fabrikası’nın geleceği için de pancar üreticilerinden, fabrika işçilerine, nakliyecilerden, ilimiz sanayicisi ve tüccarına kadar bu konuda emeği geçen herkesin ortak olduğu bir yapılanma, hem üretimin hem de istihdamın arttırılmasına ve aynı zamanda emeğin gerçek hakkını bulması adına önemli bir uygulama olacaktır. Bu konu ile ilgili bütün kurum ve kuruluşların ortaklaşa çalışma içerisinde üzerine düşeni yapacağını bildiriyor, saygılarımızı sunuyoruz.’’ denildi.