TOBB’dan alınan yazıya istinaden, Yerli Malı Belgesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlara aşağıda yer verilmiştir.
- Kapasite raporu Tablo II’deki her ürün için ayrı yerli malı belgesi hazırlanmalıdır.
- Yerli katkı oranı hesap cetveli düzenlenirken esas olarak son 3 aylık geçici vergi dönemi verilerinin kullanılması gerekir. Ancak, son 3 aylık geçici vergi dönemi beyannamesi henüz verilmemişse, bir önceki geçici vergi dönemi verileri de kullanılabilir. Oda tarafından işletmenin “bir önceki yıla ait işletme cetveli” de talep edilecektir.
- EK.3-A formunda
- Direkt ve dolaylı yerli ve ithal gider malzemeleri tek tek forma yazılmalıdır.
- Her bir giderin faturası ve yerli olanların sanayi sicil belgesi olmalıdır.
- İşletmenin dışarıdan aldığı hammaddelere / ara mamullere ilişkin sanayi sicil belgesi varsa “yerli”; yoksa “ithal” kategoride değerlendirilmesi gerekir.
- Yerli girdi doğrudan üreticiden satın alınmıyorsa; aracı/toptancıdan satın alınıyorsa, aracı/toptancının satış faturası, üreticinin aracı/toptancıya kestiği satış faturası ve üreticinin sanayi sicil belgesi veya aracı/toptancı o malzemeyi aldığı üretici bilgilerini içeren bir yazıyı işletmeye vermelidir. İşletme, aracı/toptancının aldım dediği üreticinin sanayi sicil belgesini http://lonca.gov.tr den çıkarıp evrak ekine koymalıdır.
- Üretici firmanın sanayi sicil belgesinin temin edilemediği durumlarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın http://lonca.gov.tr web adresinden üretici firmanın sanayi sicil belgesinde yer alan ürünlerinin göründüğü ekran çıktısı eklenmelidir.
- İşletme tarafından yerli malı belgesi kapsamında Oda’ya verilen fatura, ürüne ait en son tarihli fatura olmalıdır.
- Eğer ürün mevzuatında geçen bir zorunluluk yoksa sevkiyat için yapılan koli ve ambalaj, satış ve pazarlama maliyeti olduğu için ürün maliyetine dahil edilemez.
- İşletme başvuru sırasında Oda’ya ürün reçetesi (ürünün üretiminde kullanılan tüm girdilerin yer aldığı liste) vermelidir.
- EK.3-B formunda
- Başvuru dosyasında direkt ve dolaylı işçilik giderlerini gösteren belge(ler) olmalıdır.
Dolaylı işçilik neleri kapsar? Üretim faaliyetleri ile ilgili olmakla birlikte, belli bir mamulün maliyetine doğrudan yüklenemeyen işçilik giderleridir. Örneğin, üretim departmanı bakım yöneticilerinin ücretleri, üretim departmanı bakım personeli ücretleri gibi.
- EK.3-C formunda
- Eğer genel giderler bölümüne gider kalemleri yazıldıysa, işletme tarafından bunların belgeleri Oda’ya verilmelidir.
Genel üretim giderleri: Elektrik, su, ısınma, kira gibi giderlerdir.
- Hesaplama esas olarak birim üzerinden yapılmalıdır. Yerli malı belgesi makine için alınıyorsa, bir makinenin maliyeti; un üretiyorsa 1 kg veya 1 torba un maliyeti gibi. Ancak standart muhasebe kurallarına uygun olması şartıyla dönemsel hesaplamalar da kabul edilebilir.
- Yerli malı belgesinin hesabının yapıldığı döneme ait fiili üretim miktarı rakamı Oda’ya imzalı/kaşeli olarak verilmelidir. Ayrıca bir önceki yılın işletme cetvelindeki fiili üretim miktarını gösteren belge de Oda’ya imzalı kaşeli olarak verilmelidir.
- Ürüne ait üretim aşamalarını gösteren çizelge, üretici tarafından hazırlanıp imzalı/kaşeli Oda’ya verilmelidir.
- Her yerli malı belgesi için SM/SMMM/YMM tarafından hesaplamanın nasıl yapıldığına dair “SM/SMMM/YMM Ürün Maliyet Hesabı Açıklama Notu” yazılmalıdır. Eğer işletmede birden fazla ürün üretiliyorsa açıklama notunda mutlaka “dağıtım anahtarı” konusunda bilgi verilmelidir. Bu belge SM/SMMM/YMM tarafından imzalı ve kaşeli olmalıdır.
- Yerli malı belgesi mali verileri inceleme izin belgesi, işletme tarafından imzalanıp başvuru esnasında Oda’ya teslim edilmelidir.